A patikák polcain is helye lenne

5 tény, amiért az alaplé a legerősebb fegyvered a hideg hónapokban címmel jelent meg cikk a Kávéház Magazinban.

Az alapléről többünknek vagy az illatozó családi húslevesek jutnak eszébe, vagy azok a receptek, amelyeket nagyon szeretnénk elkészíteni, csak pont a legfontosabb összetevőjük, az alaplé nincs otthon. Ilyenkor pedig lemondó sóhajjal nyúlunk valami egyszerűbb recepthez.

Az alaplé azonban ennél sokkal többet rejt: Király Éva dietetikus elmondása szerint ennek a hosszan készülő, csodálatos folyadéknak akár a patikák polcain is méltó helye lehetne. A benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően ugyanis valóságos csodaszer, ami mivel immunerősítő hatású, a koronavírus elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet. A szakember segítségével összefoglaltuk, melyek az alaplé áldásos hatásai.

Kulcsszerepben a kollagén

Divatos, felkapott szereplő ma a kollagén, lépten-nyomon ebbe a szóba futunk bele a táplálékkiegészítők hirdetéseiben és a bioboltokban. Nem véletlenül.

„Ez a zselés, kocsonyás fehérje kisimítja a bőrt, mérsékli a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket. A kollagén a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Az alaplé elkészülte során a csontos, porcos, ínas, bőrös részeket főzik lassan, sokáig. Minél tovább főnek, annál több rendkívül értékes tápanyag kerül ki belőlük, melyek közül elsőként említhetjük a kollagént.”

– magyarázza Király Éva dietetikus. Az alaplé tehát különösen jót tesz a télen kiszáradó bőr, a kevesebb napfény okozta hiányállapotok esetén.

Javaslatunk: Egy hónapon át fogyassz mindennap egy csészényi alaplevet!

Mivel a kollagén élharcosa a ráncok eltüntetésének és az öregedés lassításának, emellett az ízületi fájdalmak megszüntetésének is, a teszthónap után már látható változásokat tapasztalhatsz mind a tükörbe nézve, mind az ászanák vagy súlyemelés közben. Persze nem kell egy hónapnál leállni. Minél tovább fogyasztod napi szinten az alaplevet, annál több jót teszel önmagaddal!

Az emésztőrendszer doktora

Az alaplében megtalálható aminosavak, mint például a glicin, a glutamin vagy az alanin, fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében – sorolja az újabb kedvező élettani hatást a dietetikus.

„A már említett kollagénnel együtt rendkívül jó hatással vannak az emésztőrendszerre, megnyugtatják, helyre billentik azt, miközben regenerálják a vékonybél bolyhait és segítik a tápanyagok felszívódását. A zselatinszerű fehérjéknek komoly gyulladáscsökkentő hatásuk van.”

– hangsúlyozza Király Éva. Rendkívül jó szolgálatot tesz ezért gyomorrontás vagy alkoholfogyasztás utáni emésztési gondok esetén is. Ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, megterhelő ételeket, a meleg alaplé ugyanakkor kimondottan jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Javaslatunk: Ha gyomorkímélő, helyreállító célból fogyasztod az alaplevet, akkor komótosan, apró kortyokat fogyassz belőle. Érdemes első körben szilárd összetevő nélkül innod, hogy teljesen megnyugtathassa az emésztőrendszeredet.

Löket az immunrendszernek

Nem véletlen, hogy betegség idején még jobban kívánjuk a meleg levest! A dietetikus kiemeli: azt, hogy az alaplé az immunrendszer felturbózására is kiválóan alkalmas, kutatások is alátámasztják. A Harvard Egyetem vizsgálatán például autoimmun betegségekkel küzdő jelentkezők tesztelték a rendszeresen fogyasztott alaplevet, amellyel nemcsak jelentős javulásokat értek el, hanem volt, akinél teljes tünetmentesség állt elő.

„Jól mutatja ez az alaplé erőteljes hatását – fogalmaz Király Éva. – A csontleves szinte tápanyagbombaként látja el a szervezetünket mindazzal a jótékony összetevővel, ami a szervezet megfelelő védekezőképességéhez is szükséges. Az alaplé rendszeres, legjobb esetben napi fogyasztásával nagymértékben segítjük az immunrendszer hatékony működését. Bizony, a koronavírus-fertőzés időszakában is segíti a szervezet védekező mechanizmusait.”

Javaslatunk: Az alaplé újabb nagyszerű tulajdonsága, hogy lefagyasztható, így bármikor kikaphatod a mélyhűtőből, és egy gyors felmelegítést követően már fogyaszthatjátok is. Ezért, amikor készíted, érdemes nagyobb adagokat főznöd belőle, hiszen a család védekezőképességének erősítésére – különösen most – folyamatos szükség van. Ha ritkán jut időd a tápláló alaplé elkészítésére, akkor Budapesten a Fény utcai Alaplé Bárból is beszerezheted.

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal