Adventi receptek

1. Aszalt szilvával töltött csirkemell quinoával és párolt lilakáposztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csirkemell
  • aszalt szilva beáztatva
  • 1 pohár quinoa szárazon
  • csirke, esetleg zöldség alaplé (a quinoa mennyiségének kétszerese + egy löttyintés a feltekert csirkékre + a lilakáposzta párolásához)
  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 evőkanál házi libazsír vagy kókuszzsír
  • 1 evőkanál nyers barnacukor
  • 1-2 db alma
  • só, bors, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágd vékony szeletekre, sózd, borsozd, majd rakd bele az aszalt szilva darabokat és tekerd fel a csirkemellet. Szúrj bele mindegyikbe egy fogpiszkálót, hogy ne essen szét. Rakd tepsibe, öntsd nyakony egy kevés csirke vagy zöldség alaplével, hogy ne száradjon ki és tedd sütőbe, amíg szépen megsül.A quinoához adj kétszeres mennyiségű vizet ( a vizet teljesen ki tudod váltani alaplével, így nem csak finomabb lesz, de a tápanyagtartalma is több. ) és alacsony fokozaton, fedővel lefedve főzd kb. 30 percig, hogy a folyadékot teljesen felszívja. A párolt káposztához a lilakáposztát vágd fel vékony csíkokra, sózd be. A lilahagymát vágd apróra és egy kevés zsiradékon dinszteld meg. Adj hozzá egy kevés barnacukrot és karamellizáld. Ezután add hozzá a lilakáposztát, reszelj le almát,azt is add hozzá. Önts rá egy kevés csirke alaplevet, sózd, borsozd ízlés szerint és fedő alatt párold kb. 20-30 percet, hogy megpuhuljon.

 

 

2. Kókusztejszínes zöldségkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy szál petrezselyemgyökér
  • 1 db közepes fej brokkoli
  • póréhagyma felkarikázva (kb. 10 cm-es darab)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl csirke alaplé (lehet zöldség alaplével is)
  • 1-2 ek. kókuszolaj
  • 1 dl kókusztejszín
  • 1 dl tejszín vagy laktózmentes tejszín
  • só, bors, 1/2 lime leve

Levesbetétnek:

  • adagonként 10 dkg pirított csirkemellfilé
  • tetszés szerint reszelt kemény sajt
  • friss petrezselyemzöld vagy korianderzöld

Elkészítés:

A csirkemellet kockázd fel, fűszerezd meg sóval, borssal, szárított fokhagymával, és fűszerpaprikával, majd egy kevés kókuszolajon pirítsd meg.
A zöldségeket hámozd meg, darabold fel, majd szintén egy kevés kókuszolajon párold néhány percig. Add hozzá a fűszereket, öntsd hozzá az alaplevet, és fedő alatt főzd puhára. Amikor megpuhult, botmixerrel turmixold össze jó simára, krémesre. Öntsd hozzá a tejszínt és a lime levét, majd jól keverd össze.
Tálaláskor add hozzá a csirkemellkockákat és a reszelt sajtot, friss zöldeket.

 

3. Citromos, tejszínes lazacleves

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg vaj
  • 1 póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • 2 szárzeller
  • 4 db burgonya
  • 1 liter csirke vagy zöldség alaplé (lehet vegyesen is)
  • 2 db citromkarika
  • 40 dkg lazacfilé
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg natúr krémsajt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 babérlevél
  • 3 szegfűbors

Elkészítés:

Készítsd elő a hozzávalókat, a burgonyát, a fehérrépát és a lazacot kockázd fel, a szárzellert és a póréhagymát szintén aprítsd vékony gerezdekre.
A vajon dinszteld meg a hagymát és a fehérrépát néhány percig. Add hozzá a burgonyát, sózd, borsozd, rakd bele a babérlevelet, a citromkarikákat, és a szegfűborsot is, és öntsd hozzá az alaplevet. Hagyd puhulni a zöldségeket kb. 15 percig, közepes lángon. Amikor már majdnem puhára főtt, add hozzá a felkockázott lazacot, a natúr krémsajtot, az apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet, öntsd hozzá a tejszínt, és kb. 5 percig még főzd, hogy a lazac is megfőjön.

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal