Ez történik a testeddel, ha 1 hónapig rendszeresen csontalaplevet fogyasztasz

Ez történik a testeddel, ha egy hónapig csontalaplevet fogyasztasz

Te ittál már valaha csontalaplevet? Nos, ha most azt gondolod, hogy nem, akkor csak gondolj arra a hosszan főtt húslevesre, amibe a csirkelábtól a csontokig minden nagyszerű alapanyag belekerült, és máris igen lesz a válasz. Ez pedig már csak azért is remek, mert a csontalaplének annyi pozitív tulajdonsága van, hogy valójában minden nap érdemes lenne fogyasztanunk.

 

Ha tartasz csontalaplevet a konyhádban, egyből rendelkezel egy nagyszerű alapanyaggal, amely sokféleképpen felhasználható, és rendszeres fogyasztás esetén – mondjuk egy hónapon át beépítve az étrendedbe – már megtapasztalhatod, hogy milyen sokféleképpen támogathatja az egészségedet. De hogy pontosan mitől olyan kitűnő választás, azt Király Éva dietetikus, az Alaplé Bár tulajdonosa árulja el.

A karácsonyi asztalnál elfogyasztott nagyobb mennyiségű étel terhet ró az emésztőrendszerre. Ilyenkor a gyomorsav, a gyomornedvek és az emésztőenzimek nem tudják hatékonyan elvégezni a feladatukat, melynek következtében puffadást, gyomorégést és hányingert tapasztalhatunk. 

A karácsonyi asztalnál elfogyasztott nagyobb mennyiségű étel terhet ró az emésztőrendszerre. Ilyenkor a gyomorsav, a gyomornedvek és az emésztőenzimek nem tudják hatékonyan elvégezni a feladatukat, melynek következtében puffadást, gyomorégést és hányingert tapasztalhatunk. 

A kincset érő kollagén fehérjét rejt

A csontalaplé legfőbb ereje a benne lévő kollagén fehérjében rejlik, amire hatalmas szüksége van a testünknek. „Ideális esetben a teljes napi fehérjebevitelünk 30%-a kollagén fehérjéből kellene, hogy származzon. Méghozzá azért, mert a kollagén fehérje az egyik legfontosabb fehérje az emberi szervezet számára. Természetesen nemcsak csontlevesből lehet bevinni, hanem olyan állati eredetű alapanyagokból is, amelyek inasak, porcosak, csontosak, bőrösek. Vagyis bármilyen ételt, ami ezeket tartalmazza, napi rendszerességgel lenne szükséges fogyasztanunk, hogy hozzájuthassunk” – mondja Király Éva.

De hogy mit is tud valójában a kollagén fehérje, ami miatt minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy kincset ér? „Akár a mozgásszervrendszerünk, akár az emésztőrendszerünk oldaláról nézve kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy minél tovább megőrizhessük az egészségünket. Vagy ha a külsőnket nézzük, a bőrünk, a hajunk és a körmünk egészségének a megőrzéséért is sokat tehet.”

Könnyen felhasználhatjuk

Ha nap mint nap törekszel arra, hogy elegendő kollagén fehérjét vigyél be a szervezetedbe, aligha választhatnál jobb módot, mint a csontalaplé fogyasztása. „A kollagén fehérje legnépszerűbb természetes forrása a csontleves, már csak azért is, mert mi, magyar emberek szeretjük a nagymama vasárnapi húslevesét. Vagy hívhatjuk akár erőlevesnek is, mert ha elfogyasztjuk, valóban erőt ad nekünk. A már említett előnyei mellett pedig az immunrendszerünknek is kedvez, vagyis igazán sokrétű a jótékony hatása.

De ha mindez még nem lenne elég, a csontlevessel azért is érdemes rendszeresen terveznünk, mert igazán könnyen felhasználható. Ideális alapanyag főzéshez, bele tudjuk rejteni különféle ételekbe, de ugyanúgy levesként is megehetjük, vagy egy bögréből gőzölgő, forró alapléként el is kortyolhatjuk. Vagyis nagyon sokféleképpen tudjuk fogyasztani, míg más kollagénforrásokat, például a kocsonyát, a disznósajtot vagy egy sült húsra rásült bőrt aligha lehet ilyen sokoldalúan felhasználni, majd fogyasztani. Így pedig nem biztos, hogy annyian szívesen terveznek velük, mint a csontalaplével.”

Más értékes tápanyagoknak is a forrása

Kollagént nemcsak az étkezéseink által vihetünk be a szervezetünkbe, azonban bőven van okunk arra, hogy elsősorban erre törekedjünk, például csontlevessel. „A különféle kollagén készítményekkel vagy kapszulákkal szemben a csontlevesben nemcsak önmagában a kollagén található meg, hanem egyéb fontos tápanyagok, például ásványi anyagok, nyomelemek, másféle aminosavak is. Mindezeknek köszönhetően a szervezetünk a lehető legoptimálisabban tudja felhasználni.

Ami pedig a fogyasztás gyakoriságát illeti: „már az is jó, ha valaki heti többször vagy kúraszerűen használja. De a legideálisabb az, ha rendszeresen fogyasztunk csontalaplét valamilyen formában. Hogy beszerzed vagy otthon te magad készíted el, az már csak rajtad múlik. Ha az utóbbi mellett döntenél, néhány dologra azért feltétlenül ügyelj, hogy minél értékesebb, jobb végeredményt kapj.

Amire otthon figyelj

„Ha otthon készítjük a csontalaplevet, akkor az alapanyagok összeválogatása a legfontosabb. Csontos, inas, porcos részeket is használjunk, mint például a csirkeláb, a szárnyak vagy a marhatérd, mert ezeknek a legmagasabb a kollagéntartalma. Velőscsontot is lehet bele tenni, ami szintén sok tápanyagot tartalmaz, ebben az esetben viszont számolnunk kell azzal, hogy magas a zsírtartalma. Tehát ha valaki nem szereti zsírosan a csontlevest, akkor csak kevés velőscsontot rakjon bele.

De megoldás lehet az is, hogy beletesszük a levesbe a velőscsontot, majd ha megfő, akkor hagyjuk kihűlni, és amikor a zsír a tetejére már rádermed, le lehet róla kanalazni. Ha viszont rajtamarad a zsírréteg az alaplén azután is, hogy hűtőbe került, némileg le is zárja, és tovább eltarthatóvá teszi. Nem beszélve arról, hogy ha az alapanyag minősége kiváló, akkor a zsírsavösszetétele is sokkal kedvezőbb az emberi szervezet számára. Jobb lesz az omega-3-omega-6 zsírsavak aránya, tehát még csak nem is kell feltétlenül kidobni, hanem később szintén fel lehet használni más ételekhez.”

A hosszú főzési idővel is sokat nyerhetsz

„Ha valaki 6-8 órán keresztül tudja főzni a csontalaplét, már az is nagyon jó, de vannak olyan terápiás csontlevesek is, amelyeket kifejezetten egészségügyi céllal használhatunk. Ezek a levesek lassú tűzön akár 24-36 órán keresztül is főhetnek. Illetve érdemes figyelni arra is, hogy ne forraljuk, ne rotyogjon nagyon, mert akkor zavaros lesz az alaplé.

Az ideális az, ha szépen, gyöngyözve készül. Ha pedig zöldségeket is szeretnénk a csontleveshez adni, azt a főzés utolsó 2-3 órájára érdemes időzítenünk” – teszi hozzá Király Éva. Vagyis csontalaplét otthon is könnyen főzhetünk, de ha időt spórolnánk, vagy egyszerűen úgy esik jobban, készen is beszerezhetjük, és akkor már csak annyi dolgunk lesz, hogy valamilyen formában rendszeresen fogyasszuk, hamarosan pedig élvezhetjük is a fantasztikus előnyeit.

Forrás: https://www.glamour.hu/g-eletstilus/csontleves-hatasa-kollagen-elonyei/1ezkhm7

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal