IR-PCOS RECEPTEK – Alaplé Bár

4 részes recept sorozatunk kezdéseként összeállítottunk Nektek 3+1 receptet Király Évi, Alaplé Bár alapító és dietetikus, valamint Gelencsér Hajni, funkcionális táplálkozási tanácsadó bevonásával, melyek mind az IR, mind a PCOS diétát követők étrendjébe tökéletesen beépíthetők. A receptek mellett megtaláljátok az ételekre vonatkozó pontos tápértékeket, valamint hasznos tippeket is olvashattok mind a főzés, mind az ételek élettani hatásairól.

 

Brokkoli-cukkini krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej brokkoli
  • 15-20 cm póréhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1l natúr csirkealaplé
  • só, bors, kevés olívaolaj
  • ízlés szerint zöldfűszerek
  • 20 g vaj

Elkészítés:

A póréhagymát vágd karikákra és egy kevés olívaolajon dinszteld meg. Add hozzá a rózsáira szedett, megmosott brokkolit, és néhány percig, gyakran kevergetve pirítsd meg. Ezután add hozzá a felaprított cukkinit, sót, borsot, önts hozzá annyi alaplevet, amennyi éppen ellepi és főzd puhára. Botmixerrel pürésítsd, majd add hozzá a maradék alaplevet és a vajat, majd forrald fel.

 

Tipp:

  1. Piríts külön egy kevés kókuszforgácsot vagy szeletelt mandulát, és tálaláskor szórd a leves tetejére!
  2. Ízlésed szerint friss zöld fűszerekkel, petrezselyemmel, snidlinggel is ízesítheted.

Ugyan ebben a levesben az alapanyagok turmixolva vannak, így a benne levő szénhidrát gyorsabban fog felszívódni, de egyrészt a brokkolinak, cukkininek nagyon alacsony a szénhidráttartalma, így ez nem mérvadó, másrészt a hozzáadott zsiradék és a kókuszforgácsban, olajos magvakban lévő rostok csökkentik a felszívódás gyorsaságát.

1 adag energiatartalma:

  • 125 kcal
  • Fehérje: 4,8 g
  • Zsír: 8 g
  • Szénhidrát: 7 g

Rakott kelkáposzta 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb fej kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 250 g basmati rizs szárazon
  • 1 l natúr marha vagy csirkealaplé
  • 450 g jó minőségű tejföl
  • 500 g darált hús
  • só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény
  • 2-3 fej fokhagyma
  • kevés olívaolaj

Elkészítés:

Egy lábasban, amiben a rizst főzöd, melegíts fel egy-két evőkanálnyi olívaolajat és ad hozzá a száraz rizst, kevergesd 1 percig, majd önts hozzá 6 dl alaplevet. Várd meg amíg éppen felforr és tegyél a lábasra fedőt, majd rakd a legkisebb fokozatra a gázlángot, így főzd kicsi lángon 15-20 percig. Ha letelt az idő, zárd el a gázt, de ne vedd le a lábas fedőjét, hanem hagyd tovább puhulni a rizst a gőzben.

Amíg a rizs fő, a kelkáposztát mosd meg, vágd fel nagyobb szeletekre és sós vízben, egy kevés kömény hozzáadásával főzd puhára. Serpenyőben egy kevés olívaolajon dinszteld meg a felaprított vöröshagymát, add hozzá a darált húst, pirítsd néhány percig viszonylag nagy lángon. Sózd, borsozd, add hozzá a felaprított fokhagymát, az őrölt köményt, majd a fűszerpaprikát, és öntsd rá a maradék alaplevet. Tegyél rá fedőt és közepes lángon fedő alatt hagyd megfőni a húst addig, amíg az alaplé nagy része elfő, de maradjon valamennyi leve, hogy ne legyen száraz majd a rakottkel.

Ha mindez megvan, akkor egy hőálló, nagyobb tálba tedd bele először a megfőtt rizst, öntsd rá a darált húsos ragut,  mehet rá a megfőtt, leszűrt kelkáposzta, és a tetejére öntsd rá a tejfölt. Ezután tedd be a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg a tejföl a tetején megpirul.

Tipp:

  1. A kelkáposzta helyett készítheted karfiollal, vagy brokkolival is ízlésed szerint.
  2. Ha a diétád miatt tejtermékeket sem fogyasztasz, akkor a tejföl helyett használj egyéb növényi alternatívákat, pl. rizstejszínt.

Ez az étel teljesen beépíthető az IR-PCOS diétába, mert a rizsben lévő keményítő nem finomított formában van benne, az egészben főtt rizs teljesértékű szénhidrátforrás, így fogyasztva alacsonyabb a glikémiás terhelése, amit tovább lehet csökkenteni azáltal, ha nem forrón fogyasztod, hanem hagyod szobahőmérsékletűre kihűlni, mielőtt elfogyasztod.

 

1 adag energiatartalma:

  • 690 kcal
  • Fehérje: 34 g
  • Zsír: 30 g
  • Szénhidrát: 64 g

Kurkumás currys csirke bowl rizzsel és zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g csirkemell filé
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 250g basmati rizs
  • 1l natúr csirkealaplé
  • 4 szál sárgarépa
  • 160 g zöld kelkáposztalevél (helyettesíthető más zöld zöldséggel)
  • cortido (fermentált csípős lilakáposzta), kevés rukkola
  • só, kurkuma, currypor, fokhagymapor, kókuszolaj

Elkészítés:

Egy lábasban, amiben a rizst főzöd, melegíts fel egy-két evőkanálnyi kókuszolajat és ad hozzá a száraz rizst, kevergesd 1 percig, majd önts hozzá 6 dl alaplevet. Várd meg amíg éppen felforr és tegyél a lábasra fedőt, majd rakd a legkisebb fokozatra a gázlángot , így főzd kicsi lángon 15-20 percig. Ha letelt az idő, zárd el a gázt, de ne vedd le a lábas fedőjét, hanem hagyd tovább puhulni a rizst a gőzben.

Amíg a rizs fő, a kelkáposztát mosd meg, vágd fel nagyobb szeletekre és blansírozd. Lobogó, sós vízbe dobd bele 1 percre, majd amikor kivetted, tedd bele jeges vízbe szintén 1 percre, hogy hirtelen hűljön le, így roppanós marad.

A sárgarépákat hámozd meg, mosd meg, és reszeld le.

Egy serpenyőben melegíts fel 1-2 evőkanál kókuszolajat, majd dinszteld meg benne a felaprított vöröshagymát. Ezután add hozzá a kockákra vágott csirkemellet és pirítsd meg. Sózd, borsozd, szórd meg kurkumával, curryporral, fokhagymaporral, öntsd rá a maradék alaplevet, és fedő alatt hagyd, hogy a hús megpuhuljon, valamint az alaplé alatta majdnem elfőjön.

Ha kész minden, egy kerek tálba szedd ki a húst, a rizst, mellé a reszelt répát, a kelkáposztát, valamint a fermentált zöldséget. A rizst szórd meg fekete szezámmaggal.

 

Tipp:

  1. A curry, kurkuma mellett vagy helyett természetesen használhatsz más fűszereket is, ízlésed szerint. (pl. garam masala, vagy szójaszósz, stb.)
  2. A végén meglocsolhatod a tálad szezámolajjal is, ami szintén egzotikusabbá teszi az ízét.

Ebben az ételben szintén teljesértékű formában van jelen a keményítő a rizsben, hiszen nincs finomítva, így alacsonyabb a glikémiás terhelése. A basmati rizst azért érdemes IR diétában fogyasztani, mert abban van a legtöbb rezisztens keményítő, amely nem felszívódó szénhidrát, sőt, szelektív rostként az emésztőrendszer működését is támogatja. Ez a rezisztens keményítő hatás akkor érvényesül, ha hagyod kihűlni a rizst 30 C fok alá, mielőtt elfogyasztod. A zöldségek szénhidrát tartalmát itt nem kell számolni, annyira kevés van bennük. Ugyanakkor a magas rosttartalmuk csökkenti a keményítő felszívódását, ami fontos szempont az IR étkezésben.

1 adag energiatartalma:

  • 470 kcal
  • Fehérje: 34 g
  • Zsír: 16 g
  • Szénhidrát: 58 g

Zöldbabfőzelék

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg fagyasztott sárgahüvelyű zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem, só
  • 2 dl natúr joghurt
  • kókuszolaj
  • 1 l csirkealaplé

Elkészítés:

Egy lábasban melegíts fel 2 evőkanálnyi kókuszolajat és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát. A fokhagymát szintén vágd apróra és add hozzá a vöröshagymához, fél percig pirítva, nehogy megbarnuljon, mert akkor keserű lesz. A fagyasztott zöldbabot mosd át víz alatt, majd tedd a lábasba a hagymákra, és öntsd rá a csirkealaplevet. Forrald fel és kis lángon főzd puhára. Tehetsz bele egy kevés sót, de kóstold meg előtte, hogy szükséges-e, hiszen az alaplétől is ízes lesz. Ha megpuhult, vegyél ki belőle annyi zöldbabot, amennyit összeturmixolsz és a főzelék sűrítésére használsz. Ezt az összeturmixolt zöldséget keverd össze a natúr joghurttal és öntsd vissza a lábasba. Apríts fel friss petrezselymet és add hozzá a főzelékhez.

Tipp:

  1. IR esetén a főzelékek sűrítésére a lisztek használata helyett jól alkalmazható a saját anyagával való sűrítés, mint ennél a főzeléknél is.
  2. Ha nem fogyasztasz tejtermékeket, akkor a natúr joghurt helyett használhatsz rizstejszínt, zabtejszínt is. Ebben az esetben adj a főzelékhez egy kevés citromot vagy jó minőségű ecetet, hogy savanykássá tegye a főzeléket.

A hüvelyeseknek a fehérjetartalmuk mellett meglehetősen magas a szénhidrát tartalmuk is, ezért IR esetén érdemes óvatosan fogyasztani belőlük, mert van, amelyiknek meglehetősen magas a glikémiás terhelése. Szerencsére ezek között kivételnek tekinthető a zöldbab, melynek glikémiás hatása nem terheli meg a szervezet szénhidrátanyagcseréjét, a rosttartalma is elég jó, így bátran fogyasztható, természetesen nem liszttel sűrítve. Az ételhez adott citrom vagy ecet tovább csökkenti az étel glikémiás hatását.

 

1 adag energiatartalma:

  • 359 kcal
  • Fehérje: 7 g
  • Zsír: 4,5 g
  • Szénhidrát: 13 g

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal