
Karácsonyi menü javaslat – Klasszikus
Karácsonyi marhahúsleves gazdagon
Hozzávalók:
– 2 liter marha alaplé
– 3-4 db marha lábszár vagy comb velőscsonyt (darabolt)
– 1 kisebb db marha fartő, esetleg hátszín
– 6 szál sárgarépa
– 4 szál petrezselyemgyökér és egy csokor peterezselyem zöld
– 1 db nagyobb vöröshagyma
– 1 db karalábé
– 3-4 szál szárzeller vagy 1 kisebb db zellergumó
– néhány gerezd fokhagyma
– só, szemes bors, szegfűbors, babérlevél ízlés szerint
– leves tészta ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát vágd félbe és a vágott felén pirítsd meg a fazék alján egy kevés zsiradékon. A húsokat mosd meg, a velős csont vágott részét dörzsöld be sóval. (ezzel megakadályozod, hogy a velő kicsússzon a csontból a főzés során) Tedd a csontokat és a húst a hagymához és öntsd föl annyi vízzel, hogy éppen ellepje a csontokat. Add hozzá a fűszereket is, majd forrald fel. Az első forrás után, vedd vissza a hőt, és lassú tűzön, fedő nélkül főzd kb. 2 -2,5 óráig, időnként leszedve a keletkezett habot. Miután a hab elforrt, add a húshoz, csontokhoz a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és öntsd hozzá a 2 liter marha alaplevet, majd főzd lassú tűzön, gyöngyözve még kb. 1 órát. Ha kész, akár velős pirítóssal, esetleg tányérhúsként, almás tormával is tálalhatod.
Aszalt szilvával töltött, baconbe tekert karaj burgonyhabbal, friss zöldsalátával
Hozzávalók 4 személyre:
– 80 dkg sertés rövidkaraj
– kb. 200 g aszalt szilva
– kb. 200 g bacon
– 2 dl vörösbor
– só, bors, szerecsendió ízlés szerint
– vaj, tej, vagy tejszín
– 2 kg főzni való burgonya
Elkészítése:
A karaj szeleteket klopfold ki és sózd, borsozd. Az aszalt szilvát a vörösborral együtt forrald fel, majd zárd el, és hagyd benne kihűlni.
A burgonyát hámozd meg, darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára. Amíg a burgonya fő, addig készítsd el a húst. A karaj szeletekre tegyél 3-4 szem aszalt szilvát, tekerd fel, majd a bacont is tekerd körbe rajta. Olívaolajjal vékonyan kenj ki egy tepsit, és ide helyezd egymás mellé a feltekert, baconbe göngyölt húsokat. Ha kész, önts rá egy pici alaplevet, majd a tepsid fedd le alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 1 óráig. Ha letelt az idő, ellenőrid le, hogy kellően megpuhult-e a hús, s ha igen, vedd le az alufóliát róla, és 200 fokon még süsd néhány percig, hogy a szalonna is megpiruljon. persze, csak, ha szükségesnek érzed.
Ha a burgonya puhára főtt, öntsd le róla a főzőlé nagy részét, de egy keveset hagyj az alján, és így pürésítsd burgonyanyomóval. Ezután add hozzá a vajat és a tejet, vagy a tejszínt (ezek lehetnek alternatív változatok is, pl. latózmentes tej, tejszín, vaj, vagy növényi tejszín, növényi ital) és elektromos habverővel keverd habossá a burgonyapürét. A végén szórd meg egy kevés reszelt szerecsendióval. Készíts hozzá friss zöldsalátát, ízlésed és kedved szerint.
Töltött káposzta sütőben sütve
Hozzávalók 4 személyre:
– 500 g darált sertéshús
– 100 g rizs (én jázmint használtam)
– 1 tojás
– 1 kávéskanál őrölt római kömény
– 1 kávéskanál só
– 10 darab savanyúkáposzta-levél
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 100 g húsos szalonna (bacont használtam)
– 1 evőkanál fűszerpaprika
– 1 kg aprított savanyú káposzta
– 200 g füstölt tarja vagy csülök
– 0,5 liter alaplé ( a recepthez csirke alaplevet használtunk, de bármelyikkel
nagyon finom)
– néhány szem egész feketebors
– 3-4 darab babérlevél
A tálaláshoz:
1 kis pohár tejföl ( ha házi tejfölt veszel, nagyon jót tesz neki)
Elkészítése:
A töltelék bekeverésével kezdj. A darált húst alaposan keverd el a száraz rizzsel, a tojással, a római köménnyel és a sóval. Egy deszkán terítsd ki az első káposztalevelet, vágd ki a vastag eret, majd kanalazz rá egy púpos evőkanálnyi tölteléket. A levelet tekerd fel és a két oldalt kilógó végeit mutatóujjal dugd be a csomagba. A műveletet folytasd addig, amíg van levél és töltelék. Ha a levél elfogyna, de maradna töltelék, semmi gond, majd ha eljött a rétegzés ideje, kis gombócokban azt is a lábasba/tepsibe teheted.
A húsos szalonnát kockázd fel, a hagymát aprítsd össze. Egy lábasban alacsony lángon olvaszd ki a szalonna zsírját. Amikor már úgy tűnik, kiadott magából majdnem mindent, add hozzá a hagymát, és dinszteld meg. Ha megpuhult, mehet rá a fűszerpaprika. Ezt a keveréket szedd ki egy kis tányérba.
A füstölt tarját vagy csülköt kockázd fel. Jöhet a rétegezés! Válassz egy súlyos edényt lehet lábas, jénai, tepsi is. Alulra szórj egy kevés hagymás szalonnát, rá egy réteg savanyú apró káposzta jön, egy maréknyi füstölt hús, a fele a csülöknek/ tarjának, pár szem egész bors és 1-2 babérlevél, arra pedig egy rétegnyi töltött káposztalevél. Ismét apró káposzta, arra szalonnás-hagymás keverék, füstölt hús, egész bors és 1-2 babérlevél majd a gombócok, és végül aprókáposzta, ha maradt.
Öntsd fel annyi alaplével, hogy nagyjából félig ellepje, ez függ a táltól, amiben sütöd, de kb. 0,5 liter. Ezután lefedve, alacsony lángon tűzhelyen vagy sütőben 160C fokon süsd kb. 2-2,5 órát. Érdemes közben ránézni nehogy kiszáradjon, és ha szükséges, pótold az alaplevet. Nekünk elég volt 2 óra, szép szaftos maradt. Ezután alufólia nélkül is tedd vissza a sütőbe, hogy a teteje piruljon kicsit.
Nagyon jó ízt ad a káposztának egy kis pirulás! Előző nap is el lehet készíteni, másnapra még jobb lesz, összeérnek az ízei!