Karácsonyi receptek
1. Isteni sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sütőtök tepsiben megsütve
- 50 g vaj
- 1 db vöröshagyma felaprítva
- 2 evőkanál méz
- 1 db nagyobb burgonya felkockázva
- 1 db alma felkockázva
- 1-1,5 liter csirke alaplé
- 1 db nagyobb narancs leve
- só, bors, frissen reszelt gyömbér
- kakukkfű, tökmagolaj, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
a sütőtököt félbe vágjuk és 180-200 celsius fokon, kb. 40 percig sütjük. Fazékban a vajat felolvasztjuk és a felaprított vöröshagymát megdinszteljük. Adunk hozzá egy pici sót, borsot, friss, vagy szárított kakukkfüvet, a reszelt gyömbért, majd a mézet, hogy karamellizálódjon. Ezután jöhet hozzá a felkockázott burgonya, valamint az alma, és jól átforgatjuk a karamellizált hagymán. Hozzáadjuk a csirke alaplevet, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Miután megpuhult a burgonya és az alma, a puhára sült sütőtököt is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel jó krémesre összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés alaplevet. Reszelünk bele ízlés szerint szerecsendiót, és belefacsarjuk a narancs levét. Tálaláskor meglocsoljuk tökmagolajjal, és ha szeretnénk, egy kevés reszelt füstölt sajtot is szórhatunk rá.
2. Karácsonyi sült kacsamell, whiskyvel bolondított áfonyamártással, polentával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db kacsamell
- só, bors
- olívaolaj
- petrezselyemzöld
A polentához:
- 200 ml tej vagy növényi alternatívája
- 250 ml zöldség vagy csirke alaplé
- só, bors
- 90 g kukoricadara
- 20 g vaj
- 50 g reszelt parmezán.
A mártáshoz:
- 150 g jó minőségű áfonyalekvár
- 1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
- 40 ml whisky.
Elkészítés:
első lépésként a polentához a tejet és az alaplevet felrakjuk forrni egy lábasban, és sózzuk, borsozzuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kukoricadarát és folyamatos kevergetéssel krémes állagúra főzzük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, belekeverjük a vajat és a parmezánt is. Egy hosszúkás sütőfromába fóliát teszünk, belekanalazzuk a polentát, jól lenyomkodjuk, és egy kis időre hűtűbe tesszük. Ez azért fontos, hogy a tálaláskor szeletelni tudjuk a polentát.
A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes serpenyőbe rakjuk az olívaolajjal, bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kipirítani a zsírját, és amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk néhány percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk kb. 5 percre. Ha kész, félretesszük pihentetni.
A mártáshoz az áfonyalekvárt egy forró serpenyőbe öntjük, belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is. Beleöntjük a whiskyt és begyújtjuk. Hagyjuk, hogy az alkohol nagy része elégjen, majd a kellő sűrűségűre forraljuk a mártásunkat.
A kacsamellet tálalás előtt visszadobjuk a forró serpenyőbe, aztán felszeleteljük. A serpenyőben maradt fűszeres olajat felöntjük egy pici alaplével, pecsenyelének. A polentát kivesszük a hűtőből és szeletekre vágjuk, majd a serpenyőben 1-1 percig mindkét oldalát megpirítjuk. Tálaláskor hozzáadjuk a felszeletelt kacsamellet, ráöntjük a pecsenyelevet, az áfonyamártást, és a tetejét megszórjuk petrezselyemzölddel.
3. Narancsos gesztenyekrém leves, tojáshab galuskával
- 400 g gesztenyemassza
- 300 ml csirke alaplé
- 300 ml tejszín vagy növényi alternatívája
- 1 db narancs leve
- 50 ml rum
- 2 db tojásfehérje
- 1 evőkanál porcukor vagy porított eritrit
4. Ünnepi fogasfilé citromos vajmártással, diós, zelleres burgonyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szelet fogasfilé
- 1/2 db zellergumó
- 10 dkg dió
- 60 dkg burgonya
- kb. 15 cm póréhagyma felaprítva
- 1 db citrom
- 1 db fehérrépa
- olívaolaj
- 150 g vaj
- kakukkfű
- 2 db babérlevél
- só, bors, fokhagyma
- koktél paradicsom felaprítva
- friss petrezselyemzöld
- 1-1,5 liter csirke alaplé
Elkészítés:
A fogas filéket megsózzuk, borsozzuk, majd meleg, de nem túl forró serpenyőben, bőrével lefelé elkezdjük sütni olívaolajban. Amikor a bőre pirosra sült, megfordítjuk, egy evőkanál vajat és egy gerezd szeletelt fokhagymát adunk hozzá és így is sütjük 1-2 percig. Ezután tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 3-5 percig sütjük. Az alaplevet felére beforraljuk, sóval, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott 10 dkg vajat, amíg besűrűsödik. Tálaláskor a szószt a tányér aljára öntjük, ráhalmozzuk a zöldséges burgonyát, a tetejére helyezzük a fogasfiléket és megszórjuk friss petrezselyemzölddel.
5. Karácsonyi töltött káposzta Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g savanyú káposzta
- 8 nagyobb káposztalevél
- 100 g rizs
- 0,5 kg darált sertés vagy szárnyas hús
- 1 evőkanál liba vagy kacsazsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0,5 l csirke alaplé
- só, bors, őrölt kömény
- babérlevél, fűszerpaprika
- tejföl
- 1 tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- sertésoldalas (opcionális)
6. Serpenyőben sült kacsamell párolt lilakáposztával, tejszínes burgonyapürével Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db kacsamell
- ½ közepes fej lilakáposzta
- 1kg burgonya
- vaj
- tejszín
- 3 dl csirke alaplé
- só, bors, rozmaring
- 2 db narancs kifacsart leve
- 1 db közepes lilahagyma
- kevés őrölt kömény
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál méz vagy barnacukor 1-2 teáskanál balzsamecet