Karácsonyi receptek

1. Isteni sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütőtök tepsiben megsütve
  • 50 g vaj
  • 1 db vöröshagyma felaprítva
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db nagyobb burgonya felkockázva
  • 1 db alma felkockázva
  • 1-1,5 liter csirke alaplé
  • 1 db nagyobb narancs leve
  • só, bors, frissen reszelt gyömbér
  • kakukkfű, tökmagolaj, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

a sütőtököt félbe vágjuk és 180-200 celsius fokon, kb. 40 percig sütjük. Fazékban a vajat felolvasztjuk és a felaprított vöröshagymát megdinszteljük. Adunk hozzá egy pici sót, borsot, friss, vagy szárított kakukkfüvet, a reszelt gyömbért, majd a mézet, hogy karamellizálódjon. Ezután jöhet hozzá a felkockázott burgonya, valamint az alma, és jól átforgatjuk a karamellizált hagymán. Hozzáadjuk a csirke alaplevet, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Miután megpuhult a burgonya és az alma, a puhára sült sütőtököt is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel jó krémesre összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés alaplevet. Reszelünk bele ízlés szerint szerecsendiót, és belefacsarjuk a narancs levét. Tálaláskor meglocsoljuk tökmagolajjal, és ha szeretnénk, egy kevés reszelt füstölt sajtot is szórhatunk rá.

 

2. Karácsonyi sült kacsamell, whiskyvel bolondított áfonyamártással, polentával

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db kacsamell
  • só, bors
  • olívaolaj
  • petrezselyemzöld

A polentához:

  • 200 ml tej vagy növényi alternatívája
  • 250 ml zöldség vagy csirke alaplé
  • só, bors
  • 90 g kukoricadara
  • 20 g vaj
  • 50 g reszelt parmezán.

A mártáshoz:

  • 150 g jó minőségű áfonyalekvár
  • 1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • 40 ml whisky.
 

Elkészítés:

első lépésként a polentához a tejet és az alaplevet felrakjuk forrni egy lábasban, és sózzuk, borsozzuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kukoricadarát és folyamatos kevergetéssel krémes állagúra főzzük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, belekeverjük a vajat és a parmezánt is. Egy hosszúkás sütőfromába fóliát teszünk, belekanalazzuk a polentát, jól lenyomkodjuk, és egy kis időre hűtűbe tesszük. Ez azért fontos, hogy a tálaláskor szeletelni tudjuk a polentát.
A kacsamellet megtisztítjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes serpenyőbe rakjuk az olívaolajjal, bőrével lefelé. Közepes lángon elkezdjük kipirítani a zsírját, és amikor a bőre már szép aranybarnára sült, megfordítjuk. Így is pirítjuk néhány percig, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk kb. 5 percre. Ha kész, félretesszük pihentetni.
A mártáshoz az áfonyalekvárt egy forró serpenyőbe öntjük, belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is. Beleöntjük a whiskyt és begyújtjuk. Hagyjuk, hogy az alkohol nagy része elégjen, majd a kellő sűrűségűre forraljuk a mártásunkat.
A kacsamellet tálalás előtt visszadobjuk a forró serpenyőbe, aztán felszeleteljük. A serpenyőben maradt fűszeres olajat felöntjük egy pici alaplével, pecsenyelének. A polentát kivesszük a hűtőből és szeletekre vágjuk, majd a serpenyőben 1-1 percig mindkét oldalát megpirítjuk. Tálaláskor hozzáadjuk a felszeletelt kacsamellet, ráöntjük a pecsenyelevet, az áfonyamártást, és a tetejét megszórjuk petrezselyemzölddel.

 
3. Narancsos gesztenyekrém leves, tojáshab galuskával
Hozzávalók 4 személyre:
  • 400 g gesztenyemassza
  • 300 ml csirke alaplé
  • 300 ml tejszín vagy növényi alternatívája
  • 1 db narancs leve
  • 50 ml rum
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál porcukor vagy porított eritrit
Elkészítés: a gesztenyemasszát egy lábasba tesszük az alaplével és a tejszínnel, belefacsarjuk a narancs levét, hozzáadjuk a rumot, és közepesen erős lángon elkezdjük főzni. Egy kézi habverővel kevergetjük, hogy a gesztenye felolvadjon, és simára keverjük. Amint felforrt, el is zárjuk alatta gázt vagy főzőlapot. A galuskához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a hozzáadott porcukorral együtt. Gyöngyöző vízbe szaggatjuk a habot, és oldalanként 2-2 perc alatt megfőzzük. Tányérba szedjük a levest, rákanalazzuk a habot, és megszórjuk reszelt narancshéjjal.

4. Ünnepi fogasfilé citromos vajmártással, diós, zelleres burgonyával

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet fogasfilé
  • 1/2 db zellergumó
  • 10 dkg dió
  • 60 dkg burgonya
  • kb. 15 cm póréhagyma felaprítva
  • 1 db citrom
  • 1 db fehérrépa
  • olívaolaj
  • 150 g vaj
  • kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • só, bors, fokhagyma
  • koktél paradicsom felaprítva
  • friss petrezselyemzöld
  • 1-1,5 liter csirke alaplé

Elkészítés:

A fogas filéket megsózzuk, borsozzuk, majd meleg, de nem túl forró serpenyőben, bőrével lefelé elkezdjük sütni olívaolajban. Amikor a bőre pirosra sült, megfordítjuk, egy evőkanál vajat és egy gerezd szeletelt fokhagymát adunk hozzá és így is sütjük 1-2 percig. Ezután tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 3-5 percig sütjük. Az alaplevet felére beforraljuk, sóval, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott 10 dkg vajat, amíg besűrűsödik. Tálaláskor a szószt a tányér aljára öntjük, ráhalmozzuk a zöldséges burgonyát, a tetejére helyezzük a fogasfiléket és megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

5. Karácsonyi töltött káposzta   Hozzávalók 4 személyre:
  • 800 g savanyú káposzta
  • 8 nagyobb káposztalevél
  • 100 g rizs
  • 0,5 kg darált sertés vagy szárnyas hús
  • 1 evőkanál liba vagy kacsazsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 0,5 l csirke alaplé
  • só, bors, őrölt kömény
  • babérlevél, fűszerpaprika
  • tejföl
  • 1 tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • sertésoldalas (opcionális)
Elkészítés: a vöröshagymát apróra vágd fel. A zsiradékon dinszteld meg, add hozzá a száraz rizst is és pirítsd 1-2 percig. A darált húshoz add hozzá a megpirított hagymát, rizst, majd fűszerezd sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával. Lazíthatod a tölteléket tojással. A káposztaleveleket az alsó, vastag ereitől tisztítsd meg és töltsd meg mindet úgy, hogy oszd el a húst 8 részre és a káposztalevél közepére tegyél 1 adagnyi tölteléket. A levél alsó felét hajtsd fel, a két oldalát szorosan csavard össze, és a felső szélét az ujjaddal nyomkodd be. Egy lábasban, egy kevés zsiradékon futtasd meg a savanyúkáposzta felét. Tedd rá a 8 db töltött káposztát, adj hozzá babérlevelet, fűszerpaprikát, a fokhagymagerezdeket, egész borsot, sót, és tedd rá a maradék savanyú káposztát. Öntsd rá az alaplevet, és ha szükséges önts még hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje az egészet. Ha szeretnéd, főzz bele egy darad sertésoldalast vagy füstölt csülköt az íze miatt. Fedő alatt, csendesen, 2 órán keresztül főzd. Tálaláskor adj hozzá egy kevés tejfölt. (opcionális)
6. Serpenyőben sült kacsamell párolt lilakáposztával, tejszínes burgonyapürével   Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 db kacsamell
  • ½ közepes fej lilakáposzta
  • 1kg burgonya
  • vaj
  • tejszín
  • 3 dl csirke alaplé
  • só, bors, rozmaring
  • 2 db narancs kifacsart leve
  • 1 db közepes lilahagyma
  • kevés őrölt kömény
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál méz vagy barnacukor 1-2 teáskanál balzsamecet
Elkészítés: A káposztát gyaluld le, majd jól sózd meg, majd minimum fél órát hagyd állni, hogy levet eresszen. Egy nagy edényben olvaszd fel a zsírt, és lassú tűzön párold meg a kockára vágott lila hagymát. Erre jöhet az előzőleg jól kinyomkodott káposzta, amit fűszerezz a köménnyel, barna cukorral és a balzsamecettel. Jól keverd össze az egészet, önts rá 1 dl csirke alaplevet, és lefedve, lassú tűzön 40 percig párold. A kacsamellet jól mosd meg, sózd, borsozd mindkét oldalát és hagyd állni 15 percig. Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés kókuszzsírt, majd a kacsamell mindkét oldalát süsd meg. Öntsd rá a 2dl alaplevet, tedd bele a rozmaring ot, és lefedve, kis lángon puhítsd 1 órán keresztül, addig, míg a hús jó puha lesz és az alaplé elfő és finom pecsenyelé lesz belőle. A burgonyát hámozd meg, vágd fel apró kockákra és sós vízben főzd puhára. Öntsd le róla a főzővizet és krumplinyomóval törd össze. Adj hozzá vajat, a tejszínt és elektromos habverővel keverd össze, hogy jó krémes legyen.

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal