Kezdjük az alapoktól!

Néha azt hisszük, már mindent kitaláltak, de szerencsére mégsem. Mindig akad egy új koncepció és hozzá társul az elszántság, vállalkozói szellem és az átgondolt kivitelezés. Ezt érezhetjük a Nagymező utca Alaplé bárjában is, miközben kellemesen áttüzesedünk az egzotikus ízesítésű csontlevesektől.

A koncepciót Király Éva dietetikus álmodta meg, aki olyan sokat hangsúlyozta már pácienseinek a hosszú ideig főzött csontokból kioldódó kollagének kedvező élettani hatását, hogy megérett a helyzet arra, saját gyógyfőzetet is kínáljon. Fogyasztását megelőző, preventív céllal is javasolják, ahogyan terápiás kezelésre is a legfinomabb gyógyszernek tekinthető. Ráadásul igen laktató, önmagában az üres lé is tökéletes tápanyagforrás, akár önálló étkezésnek is megfelel, vagyis hatékonyan támogatja a diétát.

 

Nemcsak hasznos, ízletes is

Az első alaplébár Budán nyitott, de annak sincs még egy éve – itt, a pesti oldalon most kéthónapos az egység. Mindkét helyen van elvitelre lehetőség, és mindkét üzlethelyiségben pohárra is mérik a forró leveseket.

„A kollagének bevonatot képeznek a bélcsatorna belső falain, regenerálják azt, így hatékonyabb lesz a tápanyagok felszívódása” – magyarázza Király Éva. A dietetikus szakember felhívja a figyelmet: a kollagéneknek kedvezően befolyásolják az emésztőrendszerünk és általában a szervezetünk működését. Bélnyugtató hatása mellett frissítő, bőrsimító, gyulladáscsökkentő, immunrendszert támogató, javítja az ízületek, valamint a csontrendszer egészségét. Pusztán emiatt azonban aligha térnénk be rendszeresen alaplevet fogyasztani, ehhez kellenek a különleges ízesítések, a barátságos hangulat, a csalogató dizájn is.

A választék hamar felmérhető, de a döntés egyáltalán nem könnyű. Csirke- és angusmarha-alaplé mellett tehetjük le a voksunkat, ezeket kis, közepes és egyliteres (elviteles) kiszerelésben kérhetjük. Természetesen fogyaszthatjuk magában is a leveseket, de csak jót teszünk magunkkal, ha kipróbáljuk valamelyik ízesítést is. A keleties verzió többek közt curryvel, kókusztejjel, citromfűvel és lime-mal készül. A kalapos fantázianevű fűszerkoktél vezető íze a siitake gomba. A betyáros pirospaprikás-tejfölös ízekkel kedveskedik a magyaros gyomrúaknak, a citrusos – ki hinné, citrommal és lime-mal frissít föl. Van még az ébresztő hatású matcha teás leves, illetve a szégyenlős nevű, céklalével ízesített alaplé-kreáció.

 

Tizenöt órás művelet

„Az ízvariációkat egy séf barátommal kísérleteztük ki és még jó néhány ötletünk van arra, milyen irányba lehet fejleszteni a kínálatot” – vallja be Király Éva. A magyarok szeretik a levesbetéteket felvonultató, tartalmas leveseket, erre most az elviteles, ivásra tervezett poharak esetében kevés tér nyílik, de így is lehet kérni bele fermentált zöldségeket, zöldfűszereket.

Maga az alaplé legalább 15 órán át készül, más ördöngösség nincs is benne, tulajdonképpen bárki elkészítheti otthon is. Az igazság persze az, hogy kevesen állnak neki ilyen hosszan, lassú tűzön húslevest, csontlevest főzni, nem is beszélve arról, hogy a művelet a lakás bukéját is pár hétre meghatározza.

Ha a recepthez kell

Az egyszeri hobbiszakács ezért sokszor nehéz helyzetben találja magát: a legtöbb recept javasolja, hogy víz helyett alaplét használjunk, ez adja meg a fogás gerincét, biztosítja a karakteres vázat, amit aztán feldíszíthetünk a többi hozzávalóval. Az elviteles kiszereléssel rájuk is gondolnak Király Éváék, hiszen a gusztusos üvegben hazavitt alapleveket máris felhasználhatjuk saját fogások elkészítésére. Vagy rögtön neki is állhatunk az elfogyasztásának azzal a jóleső tudattal, hogy dietetikus ajánlására cselekedünk.  


A Terézváros magazin szeptemberi számában megjelent írást teljes egészében közöltük.

Szerző: BK

Fotók: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal