Csontleves alaplé

A zöldfűszerekkel ízesített, hosszú ideig főzött csontleveseket akár patikai üvegbe is tölthetnénk, gyógyhatású szerként is árulhatnánk, és mindezt ráírhatnánk:

Frissítő, bőrsimító, bélnyugtató, gyulladáscsökkentő, immunrendszert támogató…

A csontleves alaplé finom, benne mindenféle földi jóval. Olyan hatóanyagokkal, melyek újult erőt adnak a májnak, a bélrendszernek, az immunrendszernek, izmainknak, bőrünknek, hajunknak, csontjainknak. 

Legfőbb titka, hogy a csontos, porcos, ínas, bőrös részeket főzzük lassan, sokáig. Minél tovább fő, annál több nagyon értékes tápanyag fő ki belőle. Elsőként említhetjük a kollagént, mely zselés, kocsonyás fehérje, kisimítja a bőrt, a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket, erősíti a kötőszöveteket. Minél tovább fő, annál könnyebben emészthetővé válik a benne levő fehérje, a kollagén. A kollagén, a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Regenerálja a vékonybél bolyhait és segíti a tápanyagok felszívódását.

A csontleves ásványi anyagokkal is ellát: kálciummal, foszforral, magnéziummal, cinkkel, szelénnel tölti fel a szervezetet. Jótékony ereje nagyrészt különböző aminosavaknak köszönhető (pl. glicin, glutamin, alanin, arginin, prolin), melyek fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében, erősítik az immunrendszert, hozzájárulhatnak a stabilabb vércukorszinthez, ezek építik fel az izmokat, a csontokat, az ízületeket, és őrzik a bőr egészségét, fiatalosságát. 

A csontleves alapanyagokat szolgáltat a hialuronsav termelődésnek, mely az ízületeinket tápanyagokkal ellátó és a kopástól védő ízületi folyadék fő alkotóeleme. Egyfajta kenőmolekula. 

A csontokból, inakból, porcokból, bőrből kifőtt fehérjéből (kollagénből) a főzés során zselatin lesz, amely kihűlve kocsonyássá válik. Olyan kollagénforrás ez, amely a kötőszöveteink fő alkotóeleme. Ez védi az ízületeinket, erősíti a szalagjainkat, izmainkat és csontjainkat, óvja a bőrünket, megőrzi annak rugalmasságát és simaságát (1).


Források: 

1. E Proksch, D Segger, J Degwert, M Schunck, V Zague, S Oesser. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14.

https://szabogalbence.hu/az-elfeledett-kollagen-avagy-a-szinhus-veszelyei/ 

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal