Rizses hús – másképp, mint ahogy megszoktad

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • nagy bögre (4 dl) rizs (szárazon kb. 300 g)
  • a rizshez képest 1,5-2-szeres folyadék, víz+alaplé (használhatod fele-fele arányban, én ennél a receptnél csak alaplevet használtam)
  • 50 dkg tanyasi csirkemell felkockázva
  • olaj
  • só, bors
  • póréhagyma felaprítva
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Először a rizst készítsd el. Kb. 1 evőkanál olajat önts a főzőedénybe, öntsd hozzá a száraz rizst, kevergesd egy kicsit, majd add hozzá az előírt mennyiségű folyadékot. Jól keverd össze, és amikor eljezd forrni a folyadék, vedd le kicsire a lángot, tegyél fedőt rá, és a fedő alatt hagyd megfőni a rizst. A teljes mennyiséget fel fogja szívni a rizs. A folyadék mennyisége és a höfok változhat a főzőlaptól függően.
Nálunk elektromos lap van, a max. 18 -as fokozat, és én a 4-esen szoktam főzni 30 percig, ennyi idő alatt, ezen a hőfokon teljesen puhára fő. Amíg készül a rizs, vegyél elő egy serpenyőt. 2-3 evőkanál olajon futtasd meg a póréhagymát és add hozzá a felkockázott csirkemellet. Nagy lángon legyen a tűzhely, és keverd folyamatosan, amíg a hús minden oldalán teljesen fehér lesz, sőt, amíg egy kicsit megpirul. Sózd, borsozd, majd önts hozzá alaplevet, és fedő alatt várd meg, amíg az alaplé elfő. Egy kicsi szaftot hagyhatsz a végén, jót tesz neki. Aprítsd fel a petrezselyem zöldet és a kápia paprikát, a főtt rizst keverd hozzá a húshoz, majd jöhet a friss petrezselyemzöld és a paprika.

 

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal