Új trend születőben

Leveskocka helyett alaplé – új trend születőben címmel jelent meg cikk a Marie Claire magazin Gastro rovatában.

Ma már nemcsak a szakácsok készítik alaplével a finom éttermi fogásokat, de a háziasszonyok is kezdenek újra rájönni arra, alaplé nélkül főzni nem érdemes. Új trend van születőben: az ízesített alapléből egészséges meleg ital lett, amit télen jólesik kortyolgatni.

Nagyanyáink nem ismerték a leveskockát, alaplével készítették el a különböző fogásokat. Erőlevesnek, vagy csontlevesnek hívták ezt az aranysárga színű folyadékot, amiben különböző húsos, inas csontok, bőrkék és zöldségek főttek órákig. Ezt használták fel a főzelékek és egyéb egytál ételek elkészítéséhez. A leveskockák és az ízfokozók megjelenésével a háziasszonyok a kényelmesebb megoldás felé fordultak, egyszerűbb volt bepottyantani a leveskockát a rotyogó vízbe, mint beszerezni, előkészíteni a hozzávalókat az alapléhez. Megváltoztak a húsfogyasztási szokásaink is, rászoktunk a színhúsokra és a csontok, a nyesedék húsok a kukába kerültek. A klasszikus alaplé elkészítése az éttermek privilégiuma lett, sok fogásnak (pl. mártások, krémlevesek, rizottók stb.) ez az egyik legfontosabb összetevője, meghatározza az ízek harmóniáját.

Király Évi

Király Éva dietetikus munkája során fedezte fel újra az alaplevek jótékony hatását. „Tanácsadásokon emésztési problémáknál, az étkezési terápia részeként ajánljuk az alaplevek rendszeres fogyasztását. Az állati csontokból, porcokból, bőrös részekből zselatinszerű kollagénfehérjék főnek ki, amelyek fantasztikus tulajdonsággal bírnak: betapasztják a sérült bélfalat, regenerálja a bélbolyhokat, ezáltal javul a táplálék felszívódás, meséli a dietetikus szakértő. A modern ember táplálkozásából szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, hiszen nem eszünk gyakran pacalt, kocsonyát, körömpörköltet és hasonlókat. Pedig a napi fehérjebevitelünk 30 %-át ennek a fehérjetípusnak kellene kitennie.”

A kollagénfehérjék a kötőszöveteink alkotórészei, ezért az alaplé jótékony hatást fejt ki bőrünk, hajunk, körmünk állagára is. A csontokból a főzés során egy sor más értékes anyag is kioldódik – kalcium, magnézium, foszfor, kálium –, amelyek a csontrendszerünket, idegrendszerünket és immunrendszerünket támogatják.

Alaplé Bár - feltölt energiával, kollagénnel, ásványi anyagokkal